Irak Devleti, sınırlarından girmek isteyen yabancı ülke vatandaşları için vize istemektedir. Nitekim Türk vatandaşları da sahip oldukları pasaportun türü farketmeksizin Irak vizesi almak zorundadır. Birkaç sene önce Irak Hükümeti ile Türkiye arasında imzalanan vize anlaşması uyarınca; Türk vatandaşlarına özel olarak farklı bir vize sistemi uygulanmaktadır. Kaldı ki Irak vizesi; sınır kapısından, havalimanından yahut Irak temsilciliklerinden başvuru suretiyle alınabilir.
Irak Vizesi Nasıl Alınır?
Irak vizesi; alındığı yere ve türüne göre değişmekle beraber üç farklı yol ile alınabilir.
- Sınır Kapısında Irak Vizesi
Bu yollardan ilki sınır kapısında alınan Irak Vizesidir. Nitekim umumi pasaport sahibi (bordo) Türk vatandaşları, Habur sınır kapısından Irak’a girebilmek için sınırda geçici süreli vize alabilirler. Türk vatandaşları sınırda aldıkları vize ile Irak Kürdistan bölgesinde yer alan Erbil, Süleymaniye gibi şehirleri ziyaret edebilirler. Ancak Kürdistan bölgesinin dışındaki Irak Hükümetinin hakimiyeti altındaki bölgelere geçilmesi yasaktır. Nitekim bu bölgede yakalanan kişilere Irak Devlet kuralları uyarınca 3 aya kadar hapis cezası verilmektedir. Bu durumla karşılaşmamak için Irak’a gitmeden evvel Türkiye’de yer alan Irak resmi temsilciliklerinden vize almanız gereklidir.
- Havalimanında Irak Vizesi
Bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları; Bağdat, Erbil ve Süleymaniye gibi Irak şehirlerine doğrudan uçak ile seyahat ederlerse, havalimanında Irak vizesi alabilirler. Ancak bu uygulama sadece Türkiye’den doğrudan gelen bordo pasaport sahipleri için getirilmiştir. Kaldı ki yabancı bir ülkeden gelinmesi yahut bordo pasaport dışında farklı bir renkte pasaportu bulunan kişilerin havalimanında Irak vizesi alması mümkün değildir. Bu kişiler seyahat etmeden evvel bulundukları ülkedeki Irak temsilciliklerinden vize alması lazım olur. Aksi halde bu kişiler havalimanında kabul edilmeyerek geri gönderilir.
Havalimanından veya sınır kapısından alınan Irak vizesi 10 gün geçerli olmak üzere sınırlı süreli olarak verilir. Eğer 10 günün üstünde Irak’da bulunacak olursanız, bulunduğunuz yerin valiliklerine başvurarak oturma ve çalışma izni almanız lazım olur. Aksi halde ülkede kaçak hale gelirsiniz ve hakkınızda yaptırım uygulanabilir. Ayrıca oturma izni aldıktan sonra Irak’tan çıkabilmek için bu sefer de çıkış izni almanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.
- Temsilciliklere Başvuru İle Irak Vizesi
Gri, yeşil ve kırmızı pasaport sahipleri zorunlu, bordo pasaport sahipleri ihtiyari olmak üzere temsilcilikler aracılığıyla Irak vizesi alabilir. Bu vizeyi almak için Ankara, İstanbul ve Gaziantep’te yer alan Irak resmi temsilciliklerine başvuru yapılabilir. Bu vizenin süresi en fazla 10 gün olarak belirlenir.
Irak resmi temsilcilikleri, başvuruları topladıktan sonra her başvuruyu ortalama 6-7 gün incelemeye alır. Başvuru hakkında bir sıkıntı olmadığına kanaat getirilirse, başvuru sahibi çağrılarak bir görüşme yapılır. Bu görüşmelerde başvuru sahibi çok fazla yorulmaz ve prosedür gereği sorulacak sorular sorulur ve başvuru süreci tamamlanır.
Irak Vizesi Başvuru Evrakları
Irak vizesi başvurusu yapmak için aşağıdaki belgelerin sunulması gereklidir.
- Vize başvuru formu (Eksiksiz ve tam bir şekilde gerçek bilgilerle doldurulması zorunludur)
- Başvuru tarihi itibariyle en az 6 ay geçerli pasaport (Pasaportun yırtık yahut yıpranmış olmaması önemlidir)
- Son 6 ay içerisinde çekilmiş 3 adet biometrik fotoğraf
- Irak’ta konaklama yapılacak otel, apart, ev ile ilgili rezarvasyon bilgileri
- Özel seyahat sigortası
- Başvuru sahibinin maddi durumunu gösteren banka hesap numarası (Başvurucunun yeter miktarda parası olmalı)
- Şahsi aracı ile sınırdan geçecekler için gümrük geçiş karnesi, araç ruhsat ve ehliyet fotokopisi
- Uçak ile seyahat edecekler için uçak rezervasyon bilgileri
Irak Vize Ücreti Ne Kadardır?
Irak vize ücreti, her sene Irak temsilciliği tarafından resmi olarak duyurulmaktadır. Ortalama olarak 50 ila 75 Dolar arasında bir tutar vize hizmet ücreti olarak talep edilir. Bunun dışında Irak vizesine başvuru yapmak için aracı bir firma kullanmanız halinde komisyon ücreti de ödemeniz gereklidir. Nitekim aracı kurumlar da ortalama olarak 100 Dolar civarında bir hizmet başvuru ücreti istemektedir. Kaldı ki bu komisyon ücretini yatırmadığınız sürece vize işlemleriniz işlem konulmaz.
Irak Vize Türleri Nedir?
Irak vize türleri; turistik vize, ticari vize, ziyaret, çalışma ve öğrenci vizesi olmak üzere 5’e ayrılır. Bu türler kendi içerisinde farklı şartlara ve özelliklere sahip olmakla beraber hepsi Irak’a giriş yapmak konusunda sahiplerine yetki verir. Ayrıca vize türlerine göre; başvuru evrakları ve süreci de değişmektedir.
Irak vizesi alan ve vize problemini çözen kişiler, Irak’a Nasıl Gidilir adlı yazımızı okuyarak ulaşım araçları hakkında bilgi alabilirler.