Gürcistan Gezilecek Yerler

Kafkasya’nın güneyinde ve Karadeniz’e de kıyı bir noktada yer alan Gürcistan, yıl içerisinde ülkemziden binlerce kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Yurt dışı yolculuğu yapmak isteyen kişilerin çokça tercih etmesindeki nedenler arasında, Gürcistan’ın ülkemizden vize istemiyor olmasının büyük bit etkisi bulunmaktadır. Kişilerin pasaportlarının olması ile birlikte, kolay bir şekilde ulaşım sağlayarak Gürcistan topraklarına giriş yapmaları mümkündür. Gürcistan gezilecek yerler konusunda da oldukça büyük olanaklar sunmaktadır. Burada turizm amaçlı ziyaret edilecek birçok nokta olduğu gibi, eğlence merkezleri ya da tarihi amaçlı da ziyaret edilebilecek onlarca farklı nokta bulunmaktadır.

Gürcistan Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

Gürcistan gezilecek yerler konusunda araştırmalarda bulunan kişilerin listesinde kesinlikle olması gereken yerleri şu alt başlıklar ile ele alabiliriz.

Narikala, ülkenin başkenti olan Tiflis’in en hakim noktalarından birisine yapılmış antik kalelerden birisidir. Oldukça görkemli bir yapıya sahip olan Narikala’nın, milattan sonra 300’lü yıllarda oluşturulduğu bilinmektedir. Bu tarihi yapının hemen yakınında, Aziz Nikolas Kilisesi’de yer almaktadır. Tarihi yapının geçmişine bakıldığı zamna,  birçok farklı uygarlığın yönetimine geçtiğini, Moğol tarihinde de önemli bir yere sahip olduğu görülecektir. Moğollar dönemine bu yapıya narin kale ismi verilmiştir. Yakın geçmişe baktığımızda ise, 19. Yüzyılda meydana gelen depremler ile birlikte tarihi yapının çok ciddi tahribata uğradığı ve birçok noktasının da harabeye döndüğü görülmektedir. Ancak, Narikala’nın belirli bölgelerine yapılan restorasyon çalışmaları ile birlikte aslına sadık kalınarak onarım işlemleri hala devam etmektedir.

  • Uplistsikhe

Gürcistan’ın doğu bölümünde Şida Kartli merkezine bağlı, Gori ilçesinde bulunan Uplistsikhe, özellikle Avrupa’dan birçok turistin ziyaret ettiği noktalardan birisidir. İlgili alan incelendiği zaman, kaya oymalarından meydana gelmiş bir antik site karşımıza çıkmaktadır. Bu alana benzeyen birçok yapı da Erken Demir Çağı ve Geç Ortaçağ’a ait olduğu bilinmektedir. Bu nedenden dolayı da, bölgede zaman zaman arkeolojik kazıların yapıldığı bilinmektedir. Aynı zamanda, antik kent 2007 yılında UNESCO Geçici Dünya Mirası listesine de girmeyi başarmış durumdadır. Lord Kalesi anlamına gelen bu yapı da, Hristiyan Kültürü ile İran Kaya kültürlerinin bir arada görülmesi mümkündür.

  • Svetitskhoveli Katedrali

Gürcü Ortadoks kiliselerinden birisi olan Svetitskhoveli Katedrali, dördüncü yüzyılda kral üçüncü Mirian tarafından yaptırılmıştır. Sivri minareli bir kubbeye sahiptir. Gürcistan sınırları içerisinde başkent Tiflis’te yer alan Kutsal Üçleme Katedrali’nin hemen ardından ülkenin en büyük ikinci kilisesi konumundadır. 2 bin yıla yakın bir geçmişi bulunan bu tarihi yapı, UNESCO Dünya Mirası listesinde de yer almaktadır. Turizm amaçlı olarak birçok kişi tarafından ziyaret edildiğinden dolayı katedralin bulunduğu yere ulaşım oldukça kolay bir şekilde sağlanmaktadır. Bunun için kişilerin başkent Tiflis’e gitmesi yeterli olacaktır. Burada tur şirketleri ile anlaşarak ya da bireysel olarak kara yolu üzerinden katedrale ulaşmak mümkündür.

  • Tiflis Sameba Katedrali

Kutsal Üçleme Katedrali ismi ile bilinen ve başkent Tiflis’te yer alan katedral, Gürcistan’ın en büyük kilisesi konumundadır. 1995 yılında tadilata giren katedral, aslına sadık kalınarak 2004 yılında tadilattan tamamen çıokmış durumdadır. Ünlü Gürci mimar olan Archil Mindiashvili tarafından tasarlanmıştır. Dünya’nın en büyük katedralleri listesinde de yer alan Tiflis Sameba Katedrali, geleneksel mimari yapının yanı sıra Bizans tonlarını da barındırmaktadır. İnşa edildiği zamandan bu güne kadar da, başkentin sembolü haline gelmiştir. Başkent Tiflis’e ulaşım sağlandıktan sonra araçlar ile ya da yaya bir şekilde ulaşım kolaylıkla sağlanabilecektir.

  • Gürcistan Ulusal Botanik Bahçesi

Başkent Tiflis’in güney yamaçlarında muazzam bir görüntüye sahip olan Gürcistan Ulusal Botanik Bahçesi, toplamda 161 hektarlık bir alana kurulmuştur. 4 bin 500 civarında bitki türüne ev sahipliği yapmakta olan bu botanik bahçesinin 1625 yılında kurulduğu düşünülmektedir. Geçmişten bu yana kale bahçeleri ya da Seidabad Bahçeleri isimleri ile de anılmaktadır. Botanik bahçesi içerisinde bir de yapay şelale bulunmaktadır. Birçok farklı noktaya kurulmuş olan bu şelaleler, büyüleyici bir atmosferi de beraberinde getirmiştir. Özellikle günün yorgunluğunu üzerinizden atmak ve rahat bir nefes almak için botanik bahçesini de ziyaret planınıza dahil edebilirsiniz.

Gürcistan gezilecek yerler konusunda liste hazırlığında olan takipçilerimizin, burada bahsettiğimiz alanları kesinlikle öncelikli olarak listelerine dahil etmesi gerekmektedir. Bu alanların gezilmesi için ise birkaç gününüzü ayırmanız çok doğru olacaktır.

Gürcistan’da gündüz gezisini tamamladıktan sonra geceleri ne yapacağınızı merak ediyorsanız sizin için hazırladığımız Gürcistan Gece Hayatı adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *