Bosna Hersek Gezilecek Yerler

Bosna Hersek Müslüman olan Balkan ülkelerinden biridir. Geçmişte Osmanlı egemenliğinde olan ülkede hala Türk kültürü yaşamaktadır. 1990’larda geçirdiği bağımsızlık mücadelesinden sonra ülkemizle son derece yakın bağlarını korumayı başaran ülke, Türkiye’den çok sayıda turist ağırlar. Hem Balkan kültürünü yaşamak hem de Türk tarihinden esintiler görmek istiyorsanız Bosna Hersek gezilecek yerler tam da aradığınız kaftan.  Bosna söz konusu olduğunda aklımıza hep başkent Saraybosna ve Mostar gelir. Oysa Türk kültürünü yansıtan çok sayıda şehri bulunur.

Bosna Hersek Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

  • Saray Bosna

Ülkenin başkenti olan Saraybosna yarım milyon nüfusuyla en büyük şehirdir. Eski bir tarihe sahip olan şehirde çok sayıda kültür ögeleri günümüze kadar gelmiştir. Doğunun ve Batının en iyi yanlarını barındıran bu şehirde gezebileceğiniz çok sayıda yer vardır. Bunların başında Ortodoks ve Katolik kiliseleri, camiler ve sinagoglardır. Bu yapıların hepsi şehirde yan yana varlığını sürdürür.

Saraybosna’da yer alan Latin Köprüsü Osmanlı Devleti zamanında 1541 yılında ortaya çıkan notlarda buradaki en eski köprü olarak biliniyor. İlk etapta ahşap olarak yapılan yapı daha sonra Saraybosnalı Ali Ayni Bey tarafından taşla yapılmış. 1791 yılında zarar gören yapı tekrar restorasyon geçirmiş ve günümüze kadar gelmiştir. Köprünün diğer bir önemi ise 1. Dünya Savaşı’nın başladığı yer olması. 1908 yılında Avusturya Macaristan burayı topraklarına katmış. BU dönemde Gavrilo Princip Köprüsü adını alsa da Bosna yönetimi tekrar Latin adını vermiş.

Saraybosna’da görebileceğiniz bir diğer yer ülkenin ilk eğitim kurumu Gazi Hüsrev Bey Medresesi’dir. 1537 yılında İkinci Beyazıt’ın torunu Gazi Hüsrev Bey tarafından yaptırılmıştır. Savaş dönemlerinde de eğitimin sürdüğü yapı günümüze kadar sağlam şekilde gelebilmiştir. Saraybosna’da Yugoslavya zamanından kalan çok sayıda yapıyı da ziyaret edebilirsiniz. Böylece Sırp, Hırvat ve Bosna halkının bir arada yaşadığı güzel günlerin izlerine rastlayabilirsiniz. Bir yandan da iç savaş döneminde yaşanan katliamların izlerini de görerek iç geçirebilirsiniz.

  • Mostar

Neretva Nehri kıyısına kurulan Hersek’in başkentidir. 100 binin üzerinde nüfusuyla iç savaş döneminde en çok zarar gören şehirlerden biridir. Şehrin ismini aldığı Mostar Köprüsü Hırvatlar tarafından yıkılmıştır. Şehirde Osmanlı izlerini yaşatan çok sayıda yapı vardır. Evliya Çelebi ünlü eserinde 53 mahalle, 3 bin ev, 359 dükkan, 45 cami saymıştır. Bu camilerin en büyüğü ve görülmesi gerekeni 1557 yılında yapılan Karagözbey Camii’dir. Diğer bir önemli camisi de 1618 yılıdna yapılan Koski Mehmet Paşa Camii’dir.

Şehrin en ünlü yapısı Mostar Köprüsüdür. Köprü Kanuni Sultan Süleyman emriyle Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayrettin tarafından 1566 yılında yapılmıştır. 9 Kasım 1993’te ise iç savaş sırasında Hırvatlar tarafından tamamen yıkılmıştır. Daha sonra bu bölgeye demirden geçici bir köprü yapılmıştır. 1997 yılında UNESCO önlüğünde başlanan bir kampanyayla kuleler ve Sultan Selim Camii yeniden inşa edilmiştir. 23 Temmuz 2004 yılında orijinali korunarak yapılar tekrar ziyarete açılmıştır.

Mostar’da eski şehir bölgesini ziyaret ederseniz çok sayıda hediyelik eşya dükkanı bulabilirsiniz. Kilit taşlardan yapılan sokaklarda yürümenin keyfini yaşayabilir ve şehrin dokusuna kendinizi tamamen kaptırabilirsiniz.

Mostar’da gezebileceğiniz diğer bir nokta ise Çarpık Köprü’dür. Bu yapı 1558 yılında inşa edilmiştir. İç savaş sırasında büyük yara almış ve 1999 yılında tamamen yıkılmıştır. Ancak 2002 yılında UNESCO tarafından başlatılan kampanya dahilinde ve Lüksemburg finansal desteğiyle yeniden ziyarete açılmıştır.

  • Konjic

Saraybosna’ya 55 km mesafede yer alan bir kasabadır. Anlamı ise “Atların dinlenme yeri” olarak biliniyor. Bosna’daki ilk yerleşim yeri olarak kabul edilmiş durumda olan kasaba, 30 bin nüfusa sahiptir. Konjic Köprüsü şehrin görülmesi gereken yerlerinden biridir. 2. Dünya Savaşı sırasında Almanlar bu köprüyü yıksa da daha sonra yeniden yapılmıştır. Köprüyü geçerek sağ tarafa baktığınızda yarısı yıkılsa da ibadete açık olan Vardacka Camii’ni görebilirsiniz. Bu haliyle tam bir Anadolu şehrini andıran kasaba savaş yıllarında büyük yara almıştır.

  • Jablanica

Konjic’e yakın olan Jablanica Gölü ülkenin en etkili güzelliklerinden biri. Gölün iki yakasını birbirine bağlayan Jablanica Köprüsü son derece etkileyici bir yapı. Bu bölgede 2. Dünya Savaşı sırasında Tito yanlıları tarafından havaya uçurulan ve zafer simgesi olarak görülen Neratva Köprüsü bulunur. Hemen yanında da Savaş Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Köprünün enkazı günümüzde aynen korunmaktadır.

  • Blagay 

Neratva Nehrinin kollarından Buna Nehri’nin doğduğu noktadadır. Blagay Tekkesi burayı önemli yapan yapıdır. Osmanlı devrinde Sarı Saltuk Blagay Tekkesi adıyla biliniyormuş. Boşnak halkına İslamiyet’in sayıldığı yer olarak n yapmıştır. Geçmişte Bektaşi tekkesi olarak bulunan yapıda bugün mevlit ve zikir programları yapılır. Mostar ile arası 15 km olan yapının ilerisinde Blagay köyü bulunur.

  • Kravica Şelalesi

Mostar yakınlarında yer alan önemli bir doğal güzellik de Kravica Şelalesi’dir. Burası Türkler tarafından pek bilinmese de Bosna’nın en güzel rotalarından biridir. Şelaleye girebilmek için kişi başı 3 Euro ödeme yapmanız gerekiyor. Su soğukluğuyla ünlüdür ve yaz aylarında daha çok ziyaretçi çeker. Yakın çevresinde de çok sayıda rota bulunması şelaleyi daha görülesi bir yer haline getiriyor.

  • Poçitelj 

Bosna Hersek sınırlarında kurulan ilk Türk köyü olarak bilinir. 400 yıl boyunca Türk hakimiyetinde kalan köy, Kravica Şelalesi’ne çok yakın bbir konumdadır. Dağın eteğinde yer alan bu şirin köyde dar sokakları ve taş merdivenleri çıkarak Visoka Kalesi’ni d ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca UNESCO listesinde yer alan bu şirin yerleşim yerinde Saat Kulesi, İbrahim Paşa Medresesi ve Hacı Aliya Camii de ziyaret edebileceğiniz noktalar arasındadır. Günümüze kadar gelen Osmanlı eseri yapılarla kendinizi evinizde gibi hissedebilirsiniz.

Bosna Hersek’de gezilecek yerlere gittikten sonra geceleri bir şeyler yapabilmek için Bosna Hersek Gece Hayatı adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *